Focaccian är väldans god och inte alls svår att göra men jäsningen är tidskrävande då man skall låta degen jäsa över natten. Här kommer receptet!
Focaccia
11 dl Durum-vetemjöl
1 msk havssalt
½ pkt jäst
5 dl vatten
1½ dl olivolja
1 dl vittvin
På:
olivolja
färsk eller torkad rosmarin
havssalt
Mät upp durum-mjölet och häll i en stor bunke (använd en stor stor bunke då degen kommer att jäsa mycket!) Krossa havssaltet fint i en mortell eller använd ett saltkvarn och tillsätt i degen. Blanda jästen i fingervarmt vatten så att jästen löser upp sig. Gör en grop i mitten av mjölet och häll vattnet där. Börja blanda degen med handen, häll olivolja och vittvin lite åt gången i tur och ordning i degen tills du hällt allt. Fortsätt blanda degen ännu i ca 5minuter. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.
Nästa dag:
Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspappret med olivolja (ordentligt!) Bred ut degen på bakplåtspappret till ca 30 x 35cm stort bröd. Täck över med en duk och låt jäsa i 2 timmar.
Tryck hål i brödet med fingret. Stryk på ordentligt med olivolja. Strö över ca 2-3tsk av havssalt över hela brödet. Strö över rosmarin på hela brödet (jag använde torkad rosmarin och satt ca 2tsk).
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen 30-35minuter (30min var tillräckligt i min ugn)
Stryk över ordentligt med olivolja på det heta brödet, skär i bitar och servera varm. Till den som gillar vitlök, aioli passar bra med brödet ;)
Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspappret med olivolja (ordentligt!) Bred ut degen på bakplåtspappret till ca 30 x 35cm stort bröd. Täck över med en duk och låt jäsa i 2 timmar.
Tryck hål i brödet med fingret. Stryk på ordentligt med olivolja. Strö över ca 2-3tsk av havssalt över hela brödet. Strö över rosmarin på hela brödet (jag använde torkad rosmarin och satt ca 2tsk).
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen 30-35minuter (30min var tillräckligt i min ugn)
Stryk över ordentligt med olivolja på det heta brödet, skär i bitar och servera varm. Till den som gillar vitlök, aioli passar bra med brödet ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar