söndag 21 oktober 2012

Focaccia

För flera år sen var jag på en restaurang i Åbo med min pappa. Maten var god men vad som verkligen har blivit kvar i mitt minne var deras världens godaste focaccia som serverades med härlig aioli. Den var och förblev den bästa focaccian jag ätit, tills förra veckan då jag äntligen bakade en själv. Receptet jag använde är originellt från en finsk damtidning (anna) men jag hittade den på en blogg som jag ofta läser, Kinuskikissa .
Focaccian är väldans god och inte alls svår att göra men jäsningen är tidskrävande då man skall låta degen jäsa över natten. Här kommer receptet!


Focaccia

11 dl Durum-vetemjöl
1 msk havssalt
½ pkt jäst
5 dl vatten
1½ dl olivolja
1 dl vittvin

På:
olivolja
färsk eller torkad rosmarin
havssalt

Mät upp durum-mjölet och häll i en stor bunke (använd en stor stor bunke då degen kommer att jäsa mycket!) Krossa havssaltet fint i en mortell eller använd ett saltkvarn och tillsätt i degen. Blanda jästen i fingervarmt vatten så att jästen löser upp sig. Gör en grop i mitten av mjölet och häll vattnet där. Börja blanda degen med handen, häll olivolja och vittvin lite åt gången i tur och ordning i degen tills du hällt allt. Fortsätt blanda degen ännu i ca 5minuter. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.

Nästa dag:
Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspappret med olivolja (ordentligt!) Bred ut degen på bakplåtspappret till ca 30 x 35cm stort bröd. Täck över med en duk och låt jäsa i 2 timmar.
Tryck hål i brödet med fingret. Stryk på ordentligt med olivolja. Strö över ca 2-3tsk av havssalt över hela brödet. Strö över rosmarin på hela brödet (jag använde torkad rosmarin och satt ca 2tsk).
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen 30-35minuter (30min var tillräckligt i min ugn)
Stryk över ordentligt med olivolja på det heta brödet, skär i bitar och servera varm. Till den som gillar vitlök, aioli passar bra med brödet ;)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar